И така, време е да напиша и рецептата.
Продукти за тестото:
1 кг. брашно
500 гр. хладка вода
1 п. суха мая (9 гр.)
1-2 яйца
1/3 ч.ч. олио
1 с. л. захар
2 с. л. сол
олио за намазване
За плънката:
около 2 ч.ч. месо (печено или пържено), нарязано на дребно
зелена и червена чушка, нарязани на дребно
1 морков, настърган на ренде
няколко маслинки, и те нарязани
сол на вкус
настърган кашкавал (пожелание)
За намазване:
1 жълтък
1 ч.л. прясно мляко
Начин на приготвяне:
В една купа разбъркваме всички продукти за плънката заедо.
В малка купичка разтваряме маята със захарта в хладката вода и оставяме за кратко.
Забъркваме останалите продукти заедно.
Добавяме шупналата мая.
Замесваме меко тесто, което покриваме и оставяме да втасва.
Премесваме леко втасалото тесто.
Разточваме на кори с дебелина 0,5-1 см.
Първата кора трябва да е по-голяма от тавата, за да прехлупим баницата.
С помоща на четка намазваме с олио и слагаме равномерно от пълнежа.
По същия начин правим и останалите.
Намазваме добре с олио и оставяме да си почине за около 20 минути.
Намазваме с разбития жълтък.
Печем в затоплена фурна на 170 градуса , докато се надуе, след което усилваме на 190-200 градуса.
От тестото правя 2 тави. Във всяка слагам по 4 кори.
Броят на корите зависи от големината на тавите, които ползвате.
Страхотна идея Диди!!! Ще се пробва. :))) Прегръдки
ОтговорИзтриване