понеделник, 3 март 2014 г.

БАНИЦА С ПИЛЕШКО МЕСО

В повечето случай, когато готвя месо все остава по малко. Една- две порции за кой по-напред. Докато един ден майка ми ми даде поредната си идея...да направя баница и за пълнеж да сложа от месото. И така един ден реших да пробвам, пък каквото стане. Нарязах на дребно месото, добавих подправки, зеленчуци и поръсих върху корите. Стана невероятна баница. И от тогава всеки път така. И да си призная, понякога готвя в повече, имайки в предвид да направя пак баница. Този път я направих с пилешко месо.
И така, време е да напиша и рецептата.




Продукти за тестото:

1 кг. брашно
500 гр. хладка вода
1 п. суха мая (9 гр.)
1-2 яйца
1/3 ч.ч. олио
1 с. л. захар
2 с. л. сол

олио за намазване 

За плънката:

около 2 ч.ч. месо (печено или пържено), нарязано на дребно
зелена и червена чушка, нарязани на дребно
1 морков, настърган на ренде
няколко маслинки, и те нарязани
сол на вкус 

настърган кашкавал (пожелание)


За намазване:

1 жълтък
1 ч.л. прясно мляко



 Начин на приготвяне: 

В една купа разбъркваме всички продукти за плънката заедо.
В малка купичка разтваряме маята със захарта в хладката вода и оставяме за кратко.
Забъркваме останалите продукти заедно.
Добавяме шупналата мая.
Замесваме меко тесто, което покриваме и оставяме да втасва. 
Премесваме леко втасалото тесто.
Разточваме на кори с дебелина 0,5-1 см.
Първата кора трябва да е по-голяма от тавата, за да прехлупим баницата.
С помоща на четка намазваме с олио и слагаме равномерно от пълнежа.
По същия начин правим и  останалите.
Намазваме добре с олио и оставяме да си почине за около 20 минути.
Намазваме с разбития жълтък.

Печем в затоплена фурна на 170 градуса , докато се надуе, след което усилваме на 190-200 градуса.




От тестото правя 2 тави. Във всяка слагам по 4 кори.

Броят на корите зависи от големината на тавите, които ползвате. 

1 коментар: