сряда, 5 март 2014 г.

ПОСТЕН ГЮВЕЧ






Необходими продукти:

1 кг. картофи
2 моркова
1 бр. праз лук
1 бр. кромид лук 
1 бр. кромид лук зелен
1 бр. червена и зелена чушки 
1/2 ч.ч. ориз
1/2 ч.ч. доматен сос 
3-4 дафинови листа
1 бр.бульон зеленчуков кубче
щипка чубрица 
1 с.л. червен пипер, 
5-6 с.л. олио 
сол, пипер на вкус,
може да добавите и микс от зелен боб, грах, карфиол или брюкселско зеле



Начин на приготвяне:

Нарязваме зеленчуците на дребно и запържваме в олиото. 
Добавяме червеният пипер и доматеният сос.
Измиваме, изчистваме и нарязваме на кубчета картофите и морковите.
Прибавяме към остамалите продукти в тенджерата.
Заливаме с вода и добавяме кубчето зеленчуков бульон.
След като водата заври добавяме микса от зеленчуци и добре измития ориз.
 Подправяме  със сол на вкус ,черен пипер и дафиновите листа.
Оставяме на огъня да заври, след което прехвърляме тенджерата в предварително загрята умерена фурна .
Гювечът печем, докато остане на мазнина , около 25-30 минути, докато се сваряват картофите и ориза.
Поднасяме поръсен със ситно нарязан магданоз или със ситно стрита чубрица.

ДА ВИ Е ВКУСНО!









1 коментар:

  1. Вкусничко ми изглежда Диди.Да ти кажа с ориз не съм пробвала гювеч.Обикновено слагам зеленчуци като патладжан,бамя,зелен боб,картофи,пипер.Но като гледам на снимката и тази комбинация трябва да е вкусна.Да ви е сладко!!!

    ОтговорИзтриване