Продукти
за тестото:
550 мл топла вода
1 п. суха мая или 20г прясна мая
2 ч.л.захар
2 ч.л.сол
6 с.л.олио
6 ч.ч.брашно
За пълнежа:
6-8 глави праз лук
1 ч.л. сол
Разтваряме маята със захарта в 1/2 ч.ч. топла вода.
Забъркваме останалите съставки, добавяме шупналата мая и замесваме меко и еластично тесто.
Покриваме с кърпа и оставяме на топло да удвои обема си.
Премесваме един път и се оставяме отново да втаса.
През това време изчистваме и измиваме праза и нарязваме на дребно.
Поставяме в цедка и поръсваме с лъжичка сол.
Оставяме за малко да се изцеди.
Премесваме втасалото тесто и делим на топчета (моите са по 60 гр.).
.Всяко едно разточваме на овал, в средата поставяме от пълнежа.
Повдигатме краищата нагоре и защипваме пирожките.
Поставяме с "шева" надолу в застлана с хартия тава и оставяме да се надигнат, докато загрее фурната.
Намазваме с олио и с капки вода и поръсваме със сусам.
Печем на 180 градуса до зачервяване.
Стават мекички,пухкави и много вкусни пирожки!
Пълнежа може да e пожелание.
ПРОДУКТИ:
5 яйца (отделно белтъци и жълтъци)
110 гр.захар
180 гр.брашно
1 ванилия
ЗА КРЕМА:
200 мл.прясно мляко
3 жълтъка
70 гр.захар
25 гр.брашно
1 ванилия
Начин на приготвяне:
Разбиваме белтъците на сняг.Добавяме по малко захарта.
Отделно бием жълтъците, след което ги прибавяме към белтъците.
Разбъркваме с шпатула.
Добавяме по малко от брашното и накрая ванилията.
Получава се гъста кексова смес.
Пълним сместа в пош с широк отвор.
Оформяме кръгли бишкоти върху застлана с хартия за печене тава.
Печем на 180 градуса около 15 минути,докато придобият лек златист цвят.
Докато печем сладките приготвяме крема.
Слагаме млякото на котлона в малка тенджерка да заври.
В отделен съд разбиваме жълтъците със захарта,брашното и ванилията.Вземаме по малко от горещото мляко и прибавяме към жълтъчната смес като бъркаме.
След това изсипваме всичката смес в млякото.
Варим на слаб огън при непрекъснато бъркане докато започне да се сгъстява.Оставаме настрана крема да поизсине.
Готовите бишкоти слепваме по две с крем.
Сладките може да се слепят с крем по желание.
Предлагам ви и една рецепта за постни кифлички. Като малка от тях ми правеше моята майка, а сега правя аз на моите деца. Стават меки и пухкави и на вкус не отстъпват по нищо на останалите кифлички.
Необходими продукти:
800 гр. брашно
450 гр. топла вода
1 п. суха мая
60 гр. олио
150 гр. захар
1 с. л. захар (за маята)
щипка сол
1 пакетче ванилия
Пълнеж пожелание.
Аз сложих: 1/2 ч.л. маргарин (масло) и щипка захар.
Начин на приготвяне:
Разтваряме маята с лъжицата захар в малко топла вода.
В дълбок съд разбъркваме леко останалите продукти и добавяме разтворената мая.
Замесваме меко и гладко тесто, което покриваме с кърпа и оставяме да втасва.
Готовото тесто премесваме веднъж.
Разделяме на точета, които разточваме на тънки кръгли кори, които режем на тръгълници.
Правим леко разрезче в основата и слагаме от пълнежа.
Направих няколко и с крем.
Завиваме на кифлички, които слагаме в тава, покрита с хартия за печене.
Оставяме около 10-15 минути.
Преди да ги сложим във фурната,намазваме с капки вода и поръсваме със захар.
Печем на 180 градуса до готовност.
Да ви е сладко!
Чудех се какво да направа пак за да се подсладим. Но трябваше и да е нещо постно. Разрових се за пореден път във интернет. Търсех за нещо лесно, нещо бързо и най- вече да е вкусно. И се спрях на този кекс. Направих го, пробвахме го и ни хареса толкова, че свърши за нула време. И въпреки че е постен, не отстъпва по нищо на един обикновен кекс. И така, ето как става.
Необходими продукти:
2 чаши брашно
1 чаша захар
1 чаша вода
2-3 ч.л. канела
1 ч.л. сода бикарбонат
1/3 ч.ч. оло
За намазване:
няколко лъжици мед (мармалад)
или шоколад,
пудра захар и канела
Начин на приготвяне:
Разбъркваме с лъжица всички продукти заедно, докато се получи хомогенна смес (без бучки).
Изсипваме сместа в тавичка с диаметър 30 см, предварително намазана с малко масло и поръсена с брашно.
Печем около 30-40 минути на 180 ° С.
Изпеченият и изстинал сладкиш поръсваме с пудра захар и канела или намазваме с мармалад или мед, или заливаме с разтопен шоколад.
Този път аз поръсих с пудра захар и канела по поръчка на децата.