петък, 14 март 2014 г.

ПОСТНИ ПИРОЖКИ С ПРАЗ



Продукти 
за тестото:

550 мл топла вода
1 п. суха мая или 20г прясна мая
2 ч.л.захар
2 ч.л.сол
6 с.л.олио
6 ч.ч.брашно

За пълнежа:

 6-8 глави праз лук
1 ч.л. сол 

 Разтваряме маята със захарта в 1/2 ч.ч. топла вода. 
Забъркваме  останалите съставки, добавяме шупналата мая и замесваме меко и еластично  тесто.
Покриваме с кърпа и оставяме на топло да удвои обема си. 
Премесваме един път и се оставяме отново да втаса.
  През това време изчистваме и измиваме праза и нарязваме на дребно. 
Поставяме в цедка и поръсваме с лъжичка сол.
Оставяме за малко да се изцеди.

 Премесваме втасалото тесто и делим на топчета (моите са по 60 гр.).
.Всяко едно разточваме на овал, в средата поставяме от пълнежа.
Повдигатме краищата нагоре и защипваме пирожките.
Поставяме с "шева" надолу в застлана с хартия тава и оставяме да се надигнат, докато загрее фурната.
Намазваме с олио и с капки вода и поръсваме със сусам.
Печем на 180 градуса до зачервяване.
  Стават мекички,пухкави и много вкусни пирожки!




Пълнежа  може да e пожелание.

"КОК" - КЕКСОВИ БИШКОТИ С КРЕМ



ПРОДУКТИ:

5 яйца (отделно белтъци и жълтъци)
110 гр.захар
180 гр.брашно
1 ванилия

ЗА КРЕМА:

200 мл.прясно мляко
3 жълтъка
70 гр.захар
25 гр.брашно
1 ванилия

Начин на приготвяне:

Разбиваме белтъците на сняг.Добавяме по малко захарта.
Отделно бием жълтъците, след което ги прибавяме към белтъците.
Разбъркваме с шпатула.
Добавяме по малко от брашното и накрая ванилията.
Получава се гъста кексова смес.
Пълним сместа в пош с широк отвор.
Оформяме кръгли бишкоти върху застлана с хартия за печене тава.
Печем на 180 градуса около 15 минути,докато придобият лек златист цвят.
Докато печем сладките приготвяме крема.
Слагаме млякото на котлона в малка тенджерка да заври.
В отделен съд разбиваме жълтъците със захарта,брашното и ванилията.Вземаме по малко от горещото мляко и прибавяме към жълтъчната смес като бъркаме.
След това изсипваме всичката смес в млякото.
Варим на слаб огън при непрекъснато бъркане докато започне да се сгъстява.Оставаме настрана крема да поизсине.
Готовите бишкоти слепваме по две с крем.

Сладките може да се слепят с крем по желание.



четвъртък, 13 март 2014 г.

ПОСТНИ КИФЛИЧКИ


Предлагам ви и една рецепта за постни кифлички. Като малка от тях ми правеше моята майка, а сега правя аз на моите деца. Стават меки и пухкави и на вкус не отстъпват по нищо на останалите кифлички. 




                  Необходими продукти:

800 гр. брашно
450 гр. топла вода
1 п. суха мая
60 гр. олио
150 гр. захар
1 с. л. захар (за маята) 
щипка сол
1 пакетче ванилия

Пълнеж пожелание.
 Аз сложих: 1/2 ч.л. маргарин (масло) и щипка захар.


 Начин на приготвяне: 

Разтваряме маята с лъжицата захар в малко топла вода.
В дълбок съд разбъркваме леко останалите продукти и добавяме разтворената мая.
Замесваме меко и гладко тесто, което покриваме с кърпа и оставяме да втасва. 
Готовото тесто премесваме веднъж.
Разделяме на точета, които разточваме на тънки кръгли кори, които режем на тръгълници.  

Правим леко разрезче в основата и слагаме от пълнежа.







Направих няколко и с крем.

  Завиваме на кифлички, които слагаме в тава, покрита с хартия за печене.
Оставяме около 10-15 минути.

Преди да ги сложим във фурната,намазваме с капки вода и поръсваме със захар.




   Печем на 180 градуса до готовност.






Да ви е сладко!

неделя, 9 март 2014 г.

МЪРЗЕЛИВ КЕКС

Чудех се какво да направа пак за да се подсладим. Но трябваше и да е нещо постно. Разрових се за пореден път във интернет. Търсех за нещо лесно, нещо бързо и най- вече да е вкусно. И се спрях на този кекс. Направих го, пробвахме го и ни хареса толкова, че свърши за нула време. И въпреки че е постен, не отстъпва по нищо на един обикновен кекс. И така, ето как става.





Необходими продукти:

2 чаши брашно 
1 чаша захар 
1 чаша вода 
2-3 ч.л. канела 
1 ч.л. сода бикарбонат 
1/3 ч.ч. оло 

За намазване:

няколко лъжици мед (мармалад) 
или  шоколад,
пудра захар и канела 

Начин на приготвяне:

Разбъркваме с лъжица всички  продукти заедно, докато се получи хомогенна смес (без бучки).
Изсипваме сместа в тавичка с диаметър 30 см, предварително намазана с малко масло и поръсена с брашно. 
Печем около 30-40 минути на 180 ° С.
 Изпеченият и изстинал сладкиш поръсваме с пудра захар и канела или намазваме с мармалад или мед, или заливаме с разтопен шоколад.
Този път аз поръсих с пудра захар и канела по поръчка на децата.