петък, 14 март 2014 г.

ПОСТНИ ПИРОЖКИ С ПРАЗ



Продукти 
за тестото:

550 мл топла вода
1 п. суха мая или 20г прясна мая
2 ч.л.захар
2 ч.л.сол
6 с.л.олио
6 ч.ч.брашно

За пълнежа:

 6-8 глави праз лук
1 ч.л. сол 

 Разтваряме маята със захарта в 1/2 ч.ч. топла вода. 
Забъркваме  останалите съставки, добавяме шупналата мая и замесваме меко и еластично  тесто.
Покриваме с кърпа и оставяме на топло да удвои обема си. 
Премесваме един път и се оставяме отново да втаса.
  През това време изчистваме и измиваме праза и нарязваме на дребно. 
Поставяме в цедка и поръсваме с лъжичка сол.
Оставяме за малко да се изцеди.

 Премесваме втасалото тесто и делим на топчета (моите са по 60 гр.).
.Всяко едно разточваме на овал, в средата поставяме от пълнежа.
Повдигатме краищата нагоре и защипваме пирожките.
Поставяме с "шева" надолу в застлана с хартия тава и оставяме да се надигнат, докато загрее фурната.
Намазваме с олио и с капки вода и поръсваме със сусам.
Печем на 180 градуса до зачервяване.
  Стават мекички,пухкави и много вкусни пирожки!




Пълнежа  може да e пожелание.

Няма коментари:

Публикуване на коментар