Продукти
за тестото:
550 мл топла вода
1 п. суха мая или 20г прясна мая
2 ч.л.захар
2 ч.л.сол
6 с.л.олио
6 ч.ч.брашно
За пълнежа:
6-8 глави праз лук
1 ч.л. сол
Разтваряме маята със захарта в 1/2 ч.ч. топла вода.
Забъркваме останалите съставки, добавяме шупналата мая и замесваме меко и еластично тесто.
Покриваме с кърпа и оставяме на топло да удвои обема си.
Премесваме един път и се оставяме отново да втаса.
През това време изчистваме и измиваме праза и нарязваме на дребно.
Поставяме в цедка и поръсваме с лъжичка сол.
Оставяме за малко да се изцеди.
Премесваме втасалото тесто и делим на топчета (моите са по 60 гр.).
.Всяко едно разточваме на овал, в средата поставяме от пълнежа.
Повдигатме краищата нагоре и защипваме пирожките.
Поставяме с "шева" надолу в застлана с хартия тава и оставяме да се надигнат, докато загрее фурната.
Намазваме с олио и с капки вода и поръсваме със сусам.
Печем на 180 градуса до зачервяване.
Стават мекички,пухкави и много вкусни пирожки!
Пълнежа може да e пожелание.
Няма коментари:
Публикуване на коментар