Необходими продукти:
1 кг. картофи
2 моркова
1 бр. праз лук
1 бр. кромид лук
1 бр. кромид лук зелен
1 бр. червена и зелена чушки
1/2 ч.ч. ориз
1/2 ч.ч. доматен сос
3-4 дафинови листа
1 бр.бульон зеленчуков кубче
щипка чубрица
1 с.л. червен пипер,
5-6 с.л. олио
сол, пипер на вкус,
може да добавите и микс от зелен боб, грах, карфиол или брюкселско зеле
Начин на приготвяне:
Нарязваме зеленчуците на дребно и запържваме в олиото.
Добавяме червеният пипер и доматеният сос.
Измиваме, изчистваме и нарязваме на кубчета картофите и морковите.
Прибавяме към остамалите продукти в тенджерата.
Заливаме с вода и добавяме кубчето зеленчуков бульон.
След като водата заври добавяме микса от зеленчуци и добре измития ориз.
Подправяме със сол на вкус ,черен пипер и дафиновите листа.
Оставяме на огъня да заври, след което прехвърляме тенджерата в предварително загрята умерена фурна .
Гювечът печем, докато остане на мазнина , около 25-30 минути, докато се сваряват картофите и ориза.
Поднасяме поръсен със ситно нарязан магданоз или със ситно стрита чубрица.
ДА ВИ Е ВКУСНО!
В повечето случай, когато готвя месо все остава по малко. Една- две порции за кой по-напред. Докато един ден майка ми ми даде поредната си идея...да направя баница и за пълнеж да сложа от месото. И така един ден реших да пробвам, пък каквото стане. Нарязах на дребно месото, добавих подправки, зеленчуци и поръсих върху корите. Стана невероятна баница. И от тогава всеки път така. И да си призная, понякога готвя в повече, имайки в предвид да направя пак баница. Този път я направих с пилешко месо.
И така, време е да напиша и рецептата.
Продукти за тестото:
1 кг. брашно
500 гр. хладка вода
1 п. суха мая (9 гр.)
1-2 яйца
1/3 ч.ч. олио
1 с. л. захар
2 с. л. сол
олио за намазване
За плънката:
около 2 ч.ч. месо (печено или пържено), нарязано на дребно
зелена и червена чушка, нарязани на дребно
1 морков, настърган на ренде
няколко маслинки, и те нарязани
сол на вкус
настърган кашкавал (пожелание)
За намазване:
1 жълтък
1 ч.л. прясно мляко
Начин на приготвяне:
В една купа разбъркваме всички продукти за плънката заедо.
В малка купичка разтваряме маята със захарта в хладката вода и оставяме за кратко.
Забъркваме останалите продукти заедно.
Добавяме шупналата мая.
Замесваме меко тесто, което покриваме и оставяме да втасва.
Премесваме леко втасалото тесто.
Разточваме на кори с дебелина 0,5-1 см.
Първата кора трябва да е по-голяма от тавата, за да прехлупим баницата.
С помоща на четка намазваме с олио и слагаме равномерно от пълнежа.
По същия начин правим и останалите.
Намазваме добре с олио и оставяме да си почине за около 20 минути.
Намазваме с разбития жълтък.
Печем в затоплена фурна на 170 градуса , докато се надуе, след което усилваме на 190-200 градуса.
От тестото правя 2 тави. Във всяка слагам по 4 кори.
Броят на корите зависи от големината на тавите, които ползвате.
Ето и моето предложение за вита баница с мая.
Необходими продукти:
1 кг. брашно
500 гр. хладка вода
1 п. суха мая (9 гр.)
1-2 яйца
1/3 ч.ч. олио
1 с. л. захар
2 с. л. сол
олио за намазване
За плънката:
250-300 гр. сирене
2 с.л. кисело мляко
1 яйце
За намазване:
1 жълтък
1 ч.л. прясно мляко
Начин на приготвяне:
Разтваряме маята със захарта в хладката вода и оставяме за кратко.
Забъркваме останалите продукти заедно.
Добавяме шупналата мая.
Замесваме меко тесто, което покриваме и оставяме да втасва.
Премесваме леко втасалото тесто.
Разточваме на тънки кори.
С помоща на четка намазваме с олио и слагаме равномерно от пълнежа.
Навиваме на руло и завиваме в тавичка.
По същия начин правим и останалите.
Намазваме добре с олио и оставяме да си почине за около 20 минути.
Намазваме с разбития жълтък.
Печем в затоплена фурна на 170 градуса , докато се надуе, след което усилваме на 190-200 градуса.
От тестото правя 2 тави баница.
Да ви е сладко.