сряда, 5 март 2014 г.

ПОСТЕН ГЮВЕЧ






Необходими продукти:

1 кг. картофи
2 моркова
1 бр. праз лук
1 бр. кромид лук 
1 бр. кромид лук зелен
1 бр. червена и зелена чушки 
1/2 ч.ч. ориз
1/2 ч.ч. доматен сос 
3-4 дафинови листа
1 бр.бульон зеленчуков кубче
щипка чубрица 
1 с.л. червен пипер, 
5-6 с.л. олио 
сол, пипер на вкус,
може да добавите и микс от зелен боб, грах, карфиол или брюкселско зеле



Начин на приготвяне:

Нарязваме зеленчуците на дребно и запържваме в олиото. 
Добавяме червеният пипер и доматеният сос.
Измиваме, изчистваме и нарязваме на кубчета картофите и морковите.
Прибавяме към остамалите продукти в тенджерата.
Заливаме с вода и добавяме кубчето зеленчуков бульон.
След като водата заври добавяме микса от зеленчуци и добре измития ориз.
 Подправяме  със сол на вкус ,черен пипер и дафиновите листа.
Оставяме на огъня да заври, след което прехвърляме тенджерата в предварително загрята умерена фурна .
Гювечът печем, докато остане на мазнина , около 25-30 минути, докато се сваряват картофите и ориза.
Поднасяме поръсен със ситно нарязан магданоз или със ситно стрита чубрица.

ДА ВИ Е ВКУСНО!









понеделник, 3 март 2014 г.

БАНИЦА С ПИЛЕШКО МЕСО

В повечето случай, когато готвя месо все остава по малко. Една- две порции за кой по-напред. Докато един ден майка ми ми даде поредната си идея...да направя баница и за пълнеж да сложа от месото. И така един ден реших да пробвам, пък каквото стане. Нарязах на дребно месото, добавих подправки, зеленчуци и поръсих върху корите. Стана невероятна баница. И от тогава всеки път така. И да си призная, понякога готвя в повече, имайки в предвид да направя пак баница. Този път я направих с пилешко месо.
И така, време е да напиша и рецептата.




Продукти за тестото:

1 кг. брашно
500 гр. хладка вода
1 п. суха мая (9 гр.)
1-2 яйца
1/3 ч.ч. олио
1 с. л. захар
2 с. л. сол

олио за намазване 

За плънката:

около 2 ч.ч. месо (печено или пържено), нарязано на дребно
зелена и червена чушка, нарязани на дребно
1 морков, настърган на ренде
няколко маслинки, и те нарязани
сол на вкус 

настърган кашкавал (пожелание)


За намазване:

1 жълтък
1 ч.л. прясно мляко



 Начин на приготвяне: 

В една купа разбъркваме всички продукти за плънката заедо.
В малка купичка разтваряме маята със захарта в хладката вода и оставяме за кратко.
Забъркваме останалите продукти заедно.
Добавяме шупналата мая.
Замесваме меко тесто, което покриваме и оставяме да втасва. 
Премесваме леко втасалото тесто.
Разточваме на кори с дебелина 0,5-1 см.
Първата кора трябва да е по-голяма от тавата, за да прехлупим баницата.
С помоща на четка намазваме с олио и слагаме равномерно от пълнежа.
По същия начин правим и  останалите.
Намазваме добре с олио и оставяме да си почине за около 20 минути.
Намазваме с разбития жълтък.

Печем в затоплена фурна на 170 градуса , докато се надуе, след което усилваме на 190-200 градуса.




От тестото правя 2 тави. Във всяка слагам по 4 кори.

Броят на корите зависи от големината на тавите, които ползвате. 

ВИТА БАНИЦА С МАЯ

Ето и моето предложение за вита баница с мая.




 Необходими продукти:

1 кг. брашно
500 гр. хладка вода
1 п. суха мая (9 гр.)
1-2 яйца
1/3 ч.ч. олио
1 с. л. захар
2 с. л. сол
олио за намазване 

 За плънката:

250-300 гр. сирене
2 с.л. кисело мляко 
1 яйце 

За намазване:
1 жълтък

1 ч.л. прясно мляко

 Начин на приготвяне: 

Разтваряме маята със захарта в хладката вода и оставяме за кратко.
Забъркваме останалите продукти заедно.
Добавяме шупналата мая.
Замесваме меко тесто, което покриваме и оставяме да втасва. 
Премесваме леко втасалото тесто.
Разточваме на тънки кори.
С помоща на четка намазваме с олио и слагаме равномерно от пълнежа.
Навиваме на руло и завиваме в тавичка. 
По същия начин правим и  останалите.
Намазваме добре с олио и оставяме да си почине за около 20 минути.
Намазваме с разбития жълтък.




Печем в затоплена фурна на 170 градуса , докато се надуе, след което усилваме на 190-200 градуса.



  От тестото правя 2 тави баница.  



Да ви е сладко.