четвъртък, 27 февруари 2014 г.

СУПА СЪС СВИНСКО МЕСО




Необходими продукти:

1-1200 кг. свинско месо  на порции 
8-10 картофа 
1 кромид лук 
1 праз
1 морков
1червена (или зелена) чушка
1 стръкче магданоз и целина 
олио, сол и пипер 
2 бр. яйца
1 лимон


В тенджера слагаме олио, колкото да покрие дъното и запържваме месото.
Нарязваме зеленчуците на дребно. Почистваме, измиваме и нарязваме картофите на купчета.
Към запърженото  месо добавяме зеленчуците (без картофите), сол и пипер на вкус.
Заливаме с вода и похлупваме. Оставяме да ври на слаб огън около час или докато омекне месото. 
Прибавяме картофите и оставяме да поври за около 20 минути докато се сварят и картофите.
Готовата супа оставяме да поизстине.
В малка купа разбиваме много добре яйцата и прибавяме сок от 1 лимон.
С помоща на черпак взимаме от изстиналата супата и слагаме в купата с яйцата и лимона.
Изсипваме яйчената смес в тенджерата със супата и разбъркваме до получаване на хомогенна смес.


!!!  За да добавим яйчената смес, супата не трябва да е гореща, за да не се пресекът яйцата.







сряда, 26 февруари 2014 г.

КРЕМВИРШКИ

Днес за закуска си похапнахме Кремвиршки. 
Този път ги направих по-различни на вид.
Стават лесно и бързо.



Продукти:

1 кг. брашно
1/3 ч.ч. олио
2 ч.ч. хладка вода
1 п. суха мая 
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
13-15 бр. кремвирш

Начин на приготвяне:

Разтваряме маята със захарта в половин чаша хладка вода.
В дълбок съд слагаме брашното, солта, олиото и оцета и разбъркваме.
Изсипваме хладката вода и замесваме леко.
Добавяме и маята.
Замесваме добре и оставяме тестото около 30 минути да си отпочине.
Трябва да се получи меко тесто.
Делим на топчета (по 100 гр.).





Пожелание поръсваме с кашкавал.




Печем в предварително затоплена фурна на 180-190 градуса.




КУРАБИЕДЕС -Сладки с маслено тесто






Продукти:

1ч.ч. масло
1ч.ч. мас
1/2ч.ч. пудра захар
1 ванилия
1ч.ч. бадеми, нарязани
4-5ч.ч. брашно
пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Разбиваме добре маслото с маста. Добавяме 2 ч.ч. брашно, ванилията и бадемите.
Замесваме леко и добавяме брашно, колкото трябва докато се получи меко тесто, което да не лепи по ръцете.Внимавайте да не го презамесите, защото ще стане твърдо тестото.
Оформяме на топченца, които редим в намаслена тава
Печем на 175 градуса за около 30мин. или докато придобият златист цвят.
Още топли ги овалваме в пудра захар, подреждаме ги и ги поръсваме с пудра захар докато се покрият напълно.

МЕЛОМАКАРОНА Коледни сладки




Продукти:

2ч.ч. олио
1ч.ч. захар
1/2ч.ч. бира
1/2ч.ч. сок от портокали
кори от 2 портокала - стрити на дребно ренде
1
ч.л. канела 
1ч.л. карамфил
2ч.л. сода бикарбонат 
2ч.л. бакпулвер
7 и 1/2ч.ч.брашно, нито повече нито по-малко

Сиропа:
1ч.ч. мед
3ч.ч. захар
3ч.ч. вода
1/2 стрита лимонова кора
Варим сиропа за 10 мин.

Замесваме заедно всичките продукти за тестото. Правим на малки топчета, които притискаме леко между дланите.



 Печем на 175 градуса за около 20-25 мин. Осте горещи ги потапяме в топлия сироп за малко. Намазваме ги отгоре с мед и поръсваме със смлени орехи.
Успех и весели празници!!!






КРЕМ КАРАМЕЛ


Да се почерпим с  Крем карамел. 
Да ви е сладко!





Продукти:

1 л. прясно мляко
1 ч.ч. захар
8 яйца
ванилия
захар за карамелизиране (по 1 ч.л. на кофичка)


Затопляме млякото със захарта.
Разбъркваме няколко пъти, докато се разтвори захарта и оставяме да се охлади. Добавяме разбитите яйца и разбъркваме много добре.
Слагаме по 1 ч.л. захар във всяка купичка и поставяме на затоплен котлон докато се получи карамелен сос.




Изсипваме внимателно яйчената смес и поставяме десертът в метална тава, която наливаме с вода до средата на купичките.



Печем  на водна баня на 160-170 градуса до зачервяване на крема.




Оставяме десертът да се охлади и изваждаме от тавата.
Водата в тават не трябва да завира или да образува шупли.

 Наблюдавайте крем карамела и ако водата започне да завира допълнете с чаша студена вода или намалете фурната.








РЪЧЕН ХЛЯБ






Необходими продукти:

1 кг. брашно
1 с.л. оцет
1/3 ч.ч. олио
2 ч.ч. хладка вода
1 п. суха мая
1 ч.л. захар
1 с.л. сол 

Начин на приготвяне:

Разтваряме маята със захарта в 1/2 ч.ч. хладка вода.
Пресяваме брашното в дълбок съд.
Прибавяме солта и разбъркваме.
Добавяме олиото, оцета и хладката вода.
Забъркваме леко и добавяме шупналата мая.
Докато месим е добре да топим ръцете си в олио.
Трябва да се получи меко тесто, което да не лепи по ръцете.
Покриваме с кърпа и оставяме на топло да удвои обема си. 
Втасалото тесто делим  на топки по 550 гр. и оформяме.
Покриваме пак и оставяме отново да втаса.





Печем в предварително затоплена фурна на 190 градуса.





вторник, 25 февруари 2014 г.

СУДЖУК СЪС САЛЦА

Ето и още едно предложение за обяд от мен.




Продукти:

4-5 бр. суджук
1 ч.ч. домашен доматен сос
червена и зелена чушка
1 средно голям син домат (патладжан) нарязани на дребно 
1 малък морков настърган на ренде
1 бр. кромид лук нарязан на дребно 
сол на вкус 
олио за пържене

 Слагаме олиото да се нагорещи. 
 Нарязваме суджука на филийки и слагаме в тенджерка.
 Запържваме от двете страни и добавяме нарязаните  зеленчуци, кромида и настърганият морков.
 Добавяме доматеният сос и сол на вкус.
 Похлупваме с капак и оставяме да поври на слаб огън,  докато се сгъсти.

Сервираме с пържени картофи или ориз.









ПЪРЖЕНИ СЪРЧИЦА

 Наближава време за обяд.
Какво по-лесно от това да спържиш едно две яйца...
 И понеже и в готварството, както и в изкуството трябва въображение, днес направих това...
 Не ви е необходимо нищо друго, освен малко търпение, много  въображение и няколко продукти, разбира се.






Необходими продукти:

2 бр. яйца
2 бр. кремвирш
олио за пържене
сол на вкус








За декорация:


 няколко стръкчета зелен лук крумид
1 морков

парченце кашкавал




Да ви е сладко!








понеделник, 24 февруари 2014 г.

БАНИЦА СЪС СИРЕНЕ

 За вечеря исках да направя нещо лесно и бързо и с продукти, които имах в къщи. Разглеждах най-различни рецепти, чудех се какво да е, докато погледът ми се спря на тази баница. Получава се една голяма тава и най-вече засища. Рецептата е от една моя позната, но в последствие реших малко да я променя.
 И така, ето как можете да си я направите.





Необходими продукти за плънката:

1 пакет кори за баница
4 яйца
5 с. л.. кисело мляко
3 с.л. олио
350 гр. сирене, от което заделяме 1/2 ч.ч. за поръсване  
сол на вкус
масло (или олио) за намазване

За заливане:

1 яйце
1/4 ч.ч. прясно мляко

Начин на приготвяне:

 В купичка разбиваме яйцата с олито, добавяме сиренето, киселото мляко и сол на вкус.
 Вземаме една от корите за баница и намазваме с разтопеното масло (или олио) с помоща на четка .
 Отгоре слагаме втори лист като намазваме и него с масло.
 Слагаме 4-5 с.л.от плънката.
 Разпределяме я хубаво по целия лист и поръсваме със сирене.






 Навиваме на руло.


 Готовите рула нареждаме в намазана с масло тава. 
 По същият начин  правим и останалите кори.




 Нарязваме баницата на парчета и заливаме с яйцето което сме разбили с 1/4 ч.ч. прясно мляко.




Печем на 180-190 градуса около 30- 40 минути,до златисто червен цвят.



 Успех на всичи и да ви е сладко!







неделя, 23 февруари 2014 г.

ПЪРЖЕНИ КЮФТЕТА






Продукти:

500-600 гр. кайма смес
1 кромид, нарязан на дребно
2-3 филии стар хляб
1 яйце
1/4 ч.ч. олио
3 с.л. нарязан магданоз и мента 
1/4 кафена лъжичка сода бикарбонат 
сол, пипер, риган
брашно за овалване 
олио за пържене



Разтваряме содата в малко вода.
 Накисваме филиите хляб с вода и ги изцеждаме, притискайки ги между ръцете.
 В дълбок съд замесваме добре всички продукти заедно за няколко минути.
 Оставяме готовата кайма да отпочине за 15-20 минути.






 Взимаме по малко от каймата и правим на топчица, която притискаме леко между дланите си.
 За да не се лепи каймата, мокрим  ръцете си с вода.
 Овалваме кюфтетата в брашно.





Пържим в нагорещено олио.
Добър апетит!!!