събота, 15 февруари 2014 г.

ПОСТНИ ПАЛАЧИНКИ

Наближават пости, а сладкишите не спират да са част от ежедневието ни, особено ако има и деца вкъщи. Днес се опитах да направя постни палачинки. В началото, неочаквайки кой знае какъв резултат, децата се посмръщиха малко, но останаха приятно изненадани. Почти не се различават по вкус от другите. И така, ето и рецептата:





Продукти:

800 мл вода, затоплена 
1 п. суха мая или 20 гр пресна мая 
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 с.л. олио

брашно 


Отделяме около една чаша от затоплената вода и в нея разтваряме маята със захарта. Докато чакаме да шупне в по-голям съд слагаме останалата вода,солта и олиото. Добавяме втасалата маята и брашното. Правим смес, която да не е по-гъста от бозата.
 По принцип се остава около 30-40 минути да втаса, но този път аз ги направих веднага. Станаха много хубави и пак се получиха доста. 
 Намазваме тигана с малко олио или лъжичка маргарин преди всяка палачинка. Изсипваме с черпак от сместта. Трябва да покрием хубаво цялото дъно на тигана. Когато започне да се отлепва по края е готова за обръщане. 

 Готовите палачинки сервираме с пълнеж по желание. 

петък, 14 февруари 2014 г.

БАНИЧКИ СЪС СИРЕНЕ И КРЕМВИРШ


Ето и още едно предложение от мен за закуска:


















Необходими продукти:

За тестото:

половин кубче прясна мая
1ч.ч.вода
1ч.л.захар 
1/2ч.ч. кисело мляко
1 белтък 
2ч.л.сол
4с.л.олио
4 1/2ч.ч.брашно

за пълнежа:

250г сирене
1 яйце

за намазване:

1 жълтък
малко настърган кашкавал

 Замесваме меко тесто и оставяме на топло да удвои обема си.
 Намачкваме сиренетo с вилица и разбъркваме с яйцето.
Поставме втасалото тесто на набрашнена повърхност и разделяме на две части.
Разточваме всяка част на правоъгълник, намазваме с пълнежа,разрязваме на три  ленти и завиваме на малки рула.С нож разрязваме рулата през 5-6 см и получените сиренки се нареждаме в намазнена тавичка.


















Оставяме  за 10-15мин. да се надигнат,намазваме с разбит жълтък, наръсваме  с кашкавал и печем в предварително затоплена фурна на 180С до зачервяване.












От тази доза тесто излизат две средни тавички със сиренки. 
В плънката освен сирене може да се сложите кашкавал,извара,колбаси, кремвиршчета и др.
За посипване може да се ползват сусам,мак,едра сол...
Вариантите са много и най-разнообразни - по ваш вкус и желание!
Добър апетит!!!

четвъртък, 13 февруари 2014 г.

КОЗУНАЧЕНИ ОХЛЮВЧЕТА
















Продукти:

6 яйца +1 жълтък
300 гр. захар
4 с.л. масло
1 чаша за кафе олио
кората на 1 портокал, настъргана
сок от 2 портокала
400 мл.прясно мляко, затоплено
1,5 кг. брашно, може и малко повече
2 пакетчета суха мая
щипка сол
1 кафена лъжичка бакпулвер



Начин на приготвяне:

 В дълбок съд разбиваме добре яйцата със захарта, добавяме маслото, олиото и солта,настърганата портокалова кора и портокаловият сок.
 В друг, по-голям съд слагаме брашното, бакпулвера и маята, разбъркваме ги и правим кладенче в средата. Първо изсипваме затопленото мляко, забъркваме леко и добавяме яйчената смес. Замесваме добре, докато тестото започне да се отделя от съда и да не лепи по ръцете. Може да се наложи да добавите още малко брашно. Докато месите е добре да потопявате ръцете си в олиото. Месим с "юмруци". Покриваме готовото  тесто и оставяме на топло около 1 час, докато удвои обема си (да втаса).
 След като втаса тестото го размесваме леко и делим на топчици по 100 гр. Оставяме готовите козуначета да втасат. Намазваме с жълтък и поръсваме със захар. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса около 25 минути или докато придобият златисто червен цвят.
 Получават се 25-30 козуначета.




вторник, 11 февруари 2014 г.

ГАЛАКТОБУРЕКО (МЛЕЧЕН БУРЕК)

Ето и едно сладко изкушение от мен.
 Да ви е сладко!

















Продукти:

1 пакет готови кори 500гр (около12 кори има в пакета)1 кг прясно мляко 5 яйца150 гр масло300 гр захар150 гр грис (от дребния)1/2  кора от лимон 

Сироп:
3 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода 


Начин на приготвяне:



В един съд смесваме гриса със захарта.

Затопляме млякото и добавяме сместа. Бъркаме постоянно, докато се сгъсти. Слагаме на страни готовия крем и изчакваме да изстине. Прибавяме настърганата лимонова кора и яйцата едно по едно. Бъркаме постоянно, за да не се пресекът яйцата. 
Намазваме тавата с масло. Слагаме една по една половината от корите. Намазваме всяка една с масло. Слагаме крема и покриваме с останалите кори. Печем на 180 градуса за 30-40 минути (до златист цвят). Нарязваме готовият сладкиш и заливаме със сиропа.

понеделник, 10 февруари 2014 г.

ФУНИЙКИ

Ето и нещо много вкусно, което ми напомня детството. Правеше ги леля ми 

за празниците и винаги бях до нея докато ги правеше за да и помагам и 

най-вече за да ги опитвам дали са станали сполучливи. Сладки спомени...И

 сега споделям рецептата с вас. Да ви е сладко!



























Продукти за тестото:

.1 чаена чаша кисело млякo

0,5 чаена чаша олио

 3 яйца

1 чаена чаша захар


1 чаена лъжичка сода за хляб


1 пакетче амонячна сода


Продукти за крема:


1 литър прясно мляко


3-4 яйца


1 чаена чаша захар


7 супени лъжици брашно


ванилия


Начин на приготвяне на фунийките:
:

От всички продукти се замесва средно меко тесто.

От така полученото тесто се разточва лист.От него

 се изрязват ленти с ширина 1 см

.Лентите се завиват около конуси о твърдо фолио 

, предварително намазнени.


Изпичат се и се пълнят с крем.






Начин на приготвяне на крема:

:Разбиват се яйцата със захарта.Прибавят се брашното и 

ванилията.Получената смес се разрежда със 100 мл.студено

 прясно мляко. Останалите 900 мл.мляко се кипват и към тях се

 добавя сместта.Вари се 5 минути.С готовия крем се пълнят

 фунийките.Ръсят се с пудра захар.



БАНИЦА СЪС СПАНАК

Баница със спанак


Да си хапнем и баница със спанак...





И така ето и рецептата:

1200кг брашно


2с.л. оцет


2с.л.сол

1 кафена л. захар


около 2 ч.ч. вода (хладка)


1ч.ч. олио




Слагаме брашното в дълбок съд и правим

 дупка в средата. Добавяме солта, захарта,

 оцета, олиото и водата. Замесваме добре. Става меко тесто. Покриваме го с кърпа и

 оставяме да си отпочине (аз го изчаквам около 30мин.). Пълнежa е пожелание

 Слагам по 4 кори на баница. От тестото правя по 2 тави.

Успех и да ви е сладко!

БРИОШ-ПИТА С ШОКОЛАДОВ ПЪЛНЕЖ

БРИОШ-ПИТА С ШОКОЛАДОВ ПЪЛНЕЖ




Продукти:

 600 г. бяло брашно (може и малко повече)

250 мл. топло мляко

1/2 кубче прясна мая

100 г.  захар

100 г. меко краве масло (или маргарин)

2 яйца (1-ия жълтък за намазване)

 ванилия

течен шоколад около 200-300 г.

Начин на приготвяне:

 Разтваряте маята в топлото мляко с 1 с.л. захар и 1-2 с.л. брашно, изчаквате да втаса.  Пресявате си брашното, правите си кладенче в него, в което чуквате 1 яйце и 1 белтък, добавяте захарта, разтопеното масло и ванилията. Замесвате си меко тесто, което оставяте на топло да си почине (да втаса един път). Премесвате го отново и разточвате на кора с дебелина около 0.5 см. Намазвате кората плътно с мармалада, срязвате на две половини и всяка навивате на руло по дължина.

 Рулото нарязвате на охлюви с дебелина около 3 см. Подреждате ги в тавичка  върху хартия за печене на разстояние едно от друго.Оставя се да втаса, след което се намазва с жълтъка разбит с няколко капки олио и капки прясно мляко. Печем до златист цвят , в предварително загрята фурна на около 180 градуса.

ШОКОЛАДОВИ МЕДЕНКИ


Продукти:

400 гр. брашно (количеството е ориентир, важното е тестото да е меко)
1 ч. ч. захар
 какао на прах
2/3 ч. ч. олио
2 с. л. мед
1 ч. л. сода бикарбонат
1 капсула ванилия
2 яйца
портокаловите корички от 2-3 плода

Начин на приготвяне:

Яйцата се разбиват със захарта. Добавят се олиото, меда, содата и ванилията и отново се обърква. След това се добавят какаото и брашното. Сложете портокаловите корички и омесете. Тестото трябва да стане меко. Оформят се топчета с големина на орех и се изпичат в предвапително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути. Докато не съм забравила да ви напомня да ги наредите преди печене на разстояние едно от друго, защото при печене се надуват.