четвъртък, 13 февруари 2014 г.

КОЗУНАЧЕНИ ОХЛЮВЧЕТА
















Продукти:

6 яйца +1 жълтък
300 гр. захар
4 с.л. масло
1 чаша за кафе олио
кората на 1 портокал, настъргана
сок от 2 портокала
400 мл.прясно мляко, затоплено
1,5 кг. брашно, може и малко повече
2 пакетчета суха мая
щипка сол
1 кафена лъжичка бакпулвер



Начин на приготвяне:

 В дълбок съд разбиваме добре яйцата със захарта, добавяме маслото, олиото и солта,настърганата портокалова кора и портокаловият сок.
 В друг, по-голям съд слагаме брашното, бакпулвера и маята, разбъркваме ги и правим кладенче в средата. Първо изсипваме затопленото мляко, забъркваме леко и добавяме яйчената смес. Замесваме добре, докато тестото започне да се отделя от съда и да не лепи по ръцете. Може да се наложи да добавите още малко брашно. Докато месите е добре да потопявате ръцете си в олиото. Месим с "юмруци". Покриваме готовото  тесто и оставяме на топло около 1 час, докато удвои обема си (да втаса).
 След като втаса тестото го размесваме леко и делим на топчици по 100 гр. Оставяме готовите козуначета да втасат. Намазваме с жълтък и поръсваме със захар. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса около 25 минути или докато придобият златисто червен цвят.
 Получават се 25-30 козуначета.




Няма коментари:

Публикуване на коментар