Продукти:
1кг. брашно
2п. суха мая (или 50гр. пресна)
2с.л. сол
1/2к.л. захар
3/4ч.ч. олио
2,5ч.ч. хладка вода
Разтваряме маята със захарта в малко от водата. В дълбок съд слагаме брашното, от което оставяме настрани 1ч.ч. в което слагаме солта. Добавяме към края!!! Солта пресича маята и затова я слагаме накрая. Прибавяме водата, половината от олиото и маята. Замесваме леко и добавяме чашата с осоленото брашно. Месим с юмруци, топейки ръцете си в останалото олио докато се получи меко тесто. Покриваме готовото тесто и оставяме на топло докато удвои обема си. След като втаса изваждаме тестото от съда и го зазмесваме леко. Делим го на топчета по 500гр, и го оформяме. Покриваме и оставяме пак да втаса. Колкото е по-топло в стаята която работим, толкова по-бързо ще втаса. Печем на 200 градуса за около 40-50 мин. в предварително затоплена фурна. За да не стане много твърда горната кора аз я мокря 2-3 пъти с малко водичка докато се пече. Готовият изпечен хляб покривам с леко навлажнена кърпа за няколко минути и после го изваждам от тавата. Покривам пак (този път със суха кърпа) докато изстине. На мен ми се получават 5 хляба. Този път обаче направих 4 и с останалото тесто направих хлебчета за сандвичи. Хлебчетата ги деля на по 100гр.
Успех на всички ви!!!
Няма коментари:
Публикуване на коментар