петък, 21 февруари 2014 г.

КАРИДОПИТА

Ето и още един сладкиш от мен. Името му е гръцко, защото рецептата я научих от една приятелка гъркиня преди години. Честичко се подслаждаме с него. Лесен и бърз сладкиш. Ето и рецептата.





Продукти:

1 пакет масло
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. галета
1 ч.ч. брашно
5 яйца
1/2 с.л. бакпулвер
2 ванилии
1 ч.ч. орехи (на дребно)

За сиропа:

3 1/2 ч.ч.вода
3 ч.ч. захар

Начин на приготвяне:



 Разбиваме маслото със захарта и галетата.
 Добавяме първо жълтъците и после белтъците, които сме разбили предварително.
 Разбъркваме задно брашното, бакпулвера и ванилиите.  Прибавяме към сместа.
 Накрая слагаме и орехите.
 Готовата смес изсипваме в правоъгълна тава (моята е 25 на 30), която прадварително сме намазали леко с растопено масло и поръсили с брашно.
 Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса за около 40-50 минути.
 Варим сиропа за 5 минути.
 Готовият сладкиш нарязваме на парчета и заливаме със сироп.
 Пожелание намажете с течен шоколад и  поръсете с орехи.
  






1 коментар: